Els ibers també eren a la Festa Major de Terrassa de 2012.

Com ja es va fent habitual, l’Institut d’Estudis Ibers (IEI), ha presentat un monogràfic de temàtica iber a la ciutadania que hi ha volgut participar.

Al pati de la torre del Palau de Terrassa, s’ha disposat d’una sèrie d’activitats i informacions relacionades amb els ibers, tant desconeguts encara entre nosaltres.

Egara Ibèrica.

S’ha muntat un dispositiu informatiu a cadascuna de les portes d’accés, en una de les quals, s’hi ha fet una petita parada de llibres i treballs editats pels fundadors de l’IEI o bé per persones de reconegut prestigi, que han decidit publicar algun llibre o CD relacionat amb la matèria.

Els llibres.

Pels que s’hi volien entretenir, uns plafons informatius, explicaven de manera gràfica i entenedora aspectes de la cultura ibera com és el mapa on van viure, alguns plànols de pobles ibers o informacions sobre aspectes rellevants de matèries complementàries: com s’alimentaven, la seva arma més emblemàtica: la falcata, o detalls de com era la seva vida quotidiana.

Els plafons explicatius.

En un espai recollit, un dels ponents i fundadors de l’IEI, el Sr. Ignasi Catalàn,  explicava a qui s’hi interessava, aspectes històrics, socials o filosòfics dels nostres avantpassats i ho feia amb un suport audiovisual que projectava per reforçar les seves explicacions o les respostes a les preguntes que volien formular-li.

L’audiovisual.

Un altre racó del pati, s’ha habilitat com un taller de ceràmica, i torn en ma, mai més ben dit, l’Albert Motis, membre de l’IEI i ceramista, feia peces com les que es feien entre els ibers i ho acompanyava d’explicacions relacionades amb la tècnica, els requeriments dels materials o la funció de les peces que s’anaven fent entre les seves mans. Infants i adults, ho han pogut provar i si la peça ha estat prou reeixida, se l’han endut cap a casa. Un bonic record.

La ceràmica.

Però si amb això no n’hi havia prou, l’Antoni Jaquemot, desxifrador de textos ibers, ha muntat una parada com d’un antic escrivent, i a tots els que ho desitjaven, els ajudava a escriure el seu nom, el nom d’un amic o un familiar o bé, explicava allò que li preguntaven: d’on venia un nom toponímic, perquè l’iber i l’euskera són tant similars, o què explicava que alguns noms en català fossin tant diferents del castellà si ambdues llengües suposadament venien del llatí (gos-perro, cadira-silla, raïm-uva, i així una llarguíssima sèrie).

Dues mestres-professores que també són actius membres de l’IEI, disposaven de trossos de terrissa per pintar. Els nens i grans que ho volien, podien imitar figures dibuixades a peces de terrissa iber, emprant els seus mateixos materials. Sembla que han tingut molt d’èxit perquè molt abans de recollir ja no tenien més peces per pintar. L’any vinent en duran una carretada perquè ningú es quedi amb les ganes.

Els tallers per a infants.

Però sense cap mena de dubte, al centre del pati, el grup estel·lar, ha estat la ferreria. Una forja com la dels ibers, amb uns ferrers professionals, anava fabricant ferro i més ferro, amb les eines adequades, li donaven forma i en sortien les peces que els ibers feien servir: eines, peces constructives, cadenes, claus… les peces, encara calentes, s’anaven deixant al terra de manera ben visible perquè els que passaven i s’hi aturaven una estona, podessin veure tota la col·lecció i aquells que ho preguntaven, podien saber perquè servia una peça, aspectes de la tècnica emprada per a fer-la, característiques de la manufactura…Era per veure la cara de sorpresa que feien alguns quan trobaven elements que encara es fan servir avui dia, de tant ben pensats que estaven.

La forja.

Una parada de peces metàl·liques, la llibreria i uns informadors ambulants, responien preguntes o donaven explicacions sobre els tallers que des de fa 12 anys, es desenvolupen un dissabte de cada mes a la Biblioteca Central de Terrassa, que són públics i gratuïts i molts van deixar-hi els seus emails o telèfons per a poder ser informats, tant dels tallers com de les activitats complementàries que l’IEI, anirà desenvolupant a partir de l’octubre proper.

En Frederic Santaulària, Cap d’estudis i la Cèlia Escudé, Presidenta, no han parat de suggerir temes o respondre preguntes dels qui se’ls han adreçat.

I és que de vegades, tornar al passat ni que sigui per una estona, no és només una afició per a persones cultes i interessades, sinó que a més pot esdevenir molt divertit. I si la història us resulta interessant, aquesta justament és “la nostra” història, la d’un poble que habitava entre el Roine i el Segura, i que amb la seva tossuderia, avui encara conserva algun vestigi del seu digne passat.

I per a tots els que vulguin saber-ne més coses, ho poden fer venint als cursos de la Biblioteca, xafardejant pel nostre blog o escrivint el que vulgueu consultar i un expert de l’IEI us respondrà, si pot, o us orientarà en la vostra recerca. Tots sereu benvinguts.

Terrassa, 1 de juliol de 2012

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en GENERAL. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

3 respostes a Els ibers també eren a la Festa Major de Terrassa de 2012.

 1. Antoni Jaquemot ha dit:

  EPÍGRAF LLATÍ AMB NOMS IBÈRICS TROBATS A TERRASSA

  TITINIAE. P(ubli) . F(iliae)
  BASTOGAUNINI
  M(arcus) LICINIUS.
  NEITINBELES
  CONIUGI

  Us puc enviar l’estudi dels noms ibers en un PDF
  Jaquemot

 2. Joan Vilaseca ha dit:

  Podries donar alguna referència als texts originals?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s