EXCAVACIONS AL MOLI DE L’ESPIGOL DE TORNABOUS I… BON ESTIU A TOTS I TOTES

La Fundació d’Estudis Històrics de Catalunya (www.histocat.cat) de Joan Cavaller ha publicat notícies referents a les noves descobertes en el jaciment del Molí d’Espígol.

A continuació us adjunto l’article publicat a La Vanguardia el dia 4.7.13

La Vanguàrdia 04.07.13

Les excavacions al Molí de l’Espígol de Tornabous confirmen que es tractava d’una gran ciutat dels Ilergetes

S’han descobert torres i fortificacions del segle VII a.C. que fins ara només estaven documentades al jaciment iber dels Vilars d’Arbeca

Tornabous (ACN).- La campanya d’excavacions que s’està portant a terme al jaciment iber del Molí de l’Espígol de Tornabous (Urgell) ha permès confirmar que l’enclavament era un ”punt fort” o potser fins i tot la capital de la tribu preromana dels Ilergetes. Així ho ha assegurat el conservador del Museu d’Arqueologia de Catalunya, Jordi Principal, que ha afegit que amb només un terç del nucli urbà excavat és molt difícil precisar quanta gent hi podia veure. Els treballs han permès descobrir torres i fortificacions del segle VII a.C. que fins ara només s’havien documentat al jaciment dels Vilars d’Arbeca (Garrigues). La campanya finalitzarà el proper mes de setembre però no hi ha data per fer visitable el jaciment.

presentacio_espigol[1]

Aquesta es la descripció que podem trobar a la web del MAC ( Museu Arqueologia de Catalunya)

El poblat ibèric del Molí d’Espígol de Tornabous constitueix un dels exemples d’urbanisme més desenvolupat entre les poblacions delsilergets.

La ciutat ibèrica del Molí d’Espígol consta de dos espais arqueològics ben definits: l’espai o àmbit urbà on es troben les restes visibles i visitables actualment i, un espai o àmbit suburbà que s’estén vers el nord, més enllà de les muralles de l’oppidum. Així mateix, cal destacar l’existència d’una antiga bassa o estanyol a la banda sud-oest, actualment dessecada, fora del nucli emmurallat la qual, segurament, garantia el subministrament d’aigua a l’assentament.

Si bé els orígens de l’assentament cal situar-los en un moment final de la primera edat del ferro, a partir de la segona meitat del segle VI aC (ibèric antic) el jaciment donaria mostres ja d’una important progressió. No obstant, a inicis del segle IV aC, té lloc un canvi estructural en l’assentament: el traçat urbanístic queda fixat tal com el coneixem avui dia, l’hàbitat s’expandeix més enllà de les muralles inicials i apareixen els barris suburbans; és a dir, l’hàbitat creixeria i esdevindria una ciutat, punt central o capitalitzador d’un territori, residència d’un cert poder polític. Durant els segles IV-III aC, el Molí d’Espígol coneixerà el seu moment més òptim, per ser abandonat entorn del 200 aC com a conseqüència de la II Guerra Púnica i la desfeta del poble ibèric dels Ilergets. Amb tot, cap al 100 aC hi ha indicis d’una reocupació de certes parts del jaciment (zona nord), on s’hi establiria una comunitat durant un període de temps breu, i seria abandonat, ja definitivament a mitjan segle I aC.

La recerca desenvolupada al jaciment s’inicià el segle passat de la mà de Mn. A. Llorens del Museu Diocesà de Solsona, que hi va realitzar excavacions entre el 1970 i el 1972. A partir de mitjan anys 70 i fins al 1986, fou l’equip del Prof. J. Maluquer de Motes de la Universitat de Barcelona que hi desenvolupà una intensa activitat i que posà al descobert bona part de les restes visibles avui dia. Del 1987 al 1994, el Dr. M. Cura, per delegació de la Direcció General de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya coordinà els treballs al jaciment, fins que el 2000 aquest passà a ser gestionat directament pel Museu d’Arqueologia de Catalunya.

El 10 de febrer de 2009, el jaciment va ser declarat Bé Cultural d’Interès Nacional, en la categoria de zona arqueològica.

El Molí d’Espígol forma part de la Ruta dels Ibers

JO PER LA MEVA BANDA EM DESPEDEIXO FINS AL MES DE SETEMBRE DESITJANT-VOS UN MOLT BON ESTIU!!!

FINS LA TORNADA!!!!

 

 

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s