EBRE I HEBRON

El nostre col·laborador Antoni Jaquemot m’ha fet arribar l’estudi que ha fet sobre l’origen

dels mots EBRE i HEBRON. Us adjuntem la proposta esperant la trobeu interessant.

 

842px-Família_d'Escriptures_Semítiques.svg

EBRE I HEBRON

En tots els idiomes hi ha paraules que fonèticament se semblen, se’n diuen homòfones i tenen diferents sentits. En català “cap”, quantes accepcions té? I també passa en comparar aquestes semblances en diferents idiomes. “Cama” no vol dir el mateix en català que en castellà. “Burra” en castellà és la femella de l’ase i en italià és mantega. Segurament, si investiguem, potser hi trobaríem una explicació, sobretot en l’exemple exposat del català i castellà.

En principi sabem que Ebre ve de ‘ibere’ de procedència grega i Hebron d’ ‘hebreu’ de procedència semítica. Ara bé, és versemblant que el nom grec, a la vegada, procedeixi del púnic, llengua veïna de l’arameu i de l’hebreu. El grec té un gran percentatge de paraules semítiques igual que el català i el castellà d’àrabs.

El nom grec ‘ibere’ té un coincidència amb ‘híper’ que en grec vol dir “més enllà” i *’Hipèria’ “país del més enllà”. Estrabó en la seva geografia explica: “Ibèria, o sigui, Occident”. Era el territori més exterior de ponent llavors. El semític ‘hebron’ fa referència al poble jueu, paraula que ve de ‘híbrit’ i ‘heber’ que significa “de l’altre costat”.

Hi ha certa similitud d’idea entre “més enllà” i “l’altra costat”, que fa possible, per diferents vies i en diferents temps d’arribada, tenir una mateixa etimologia.

Això dóna més raó en destacar que el nom del riu Ebre no és autòcton i encara més, com sabem pels mateixos historiadors, que aquest riu el denominaven ‘Olo’ els naturals del país.

 

Antoni Jaquemot  

riu ebre

 

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en LLENGUA. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s