Hidrònims GRATALLOPS i CANTALLOPS

Són uns topònims prou imaginatius. No em faig la idea d’un llop cantant o d’un lloc on es graten els llops.

Una descripció prou acurada de Gratallops la trobem a https://ca.wikipedia.org/wiki/Gratallops: “És un terme municipal, com molts del Priorat, orogràficament complex, amb tota una sèrie de barrancs afluents tots del riu Montsant i les carenes que delimiten les seves valls. Tot el límit de ponent, molt sinuós, està conformat pel mateix riu Montsant, mentre que el sud, el marca un altre riu prou sinuós: el riu de Siurana, que també marca el tros sud del límit de llevant. Un tros del de llevant arriba a tocar del mateix poble de Gratallops… El poble és dalt la carena que separa les valls dels dos rius principals de la comarca: el de Montsant a ponent i el de Siurana a llevant. Aquests dos rius s’ajunten just a l’extrem sud-oest del terme de Gratallops. El Montsant és l’eix de la meitat occidental del terme.”

Els “llops” són els rius i el ‘grata’ el lloc. Grata: crapta, grieta, quebrada”. “terreny trencat i “llop” d’un ‘lubre’ de “lubricar, fer lliscar, “corrent, torrent”.

De Cantallops en tenim un a l’Alt Penedès, un Cantallops d’Avinyonet i un altre Cantallops a l’Alt Empordà.

A Cantallops del Penedès l’Enciclopèdia Catalana informa:

“Poble de l’Alt Penedès, al llarg de la carretera de Barcelona a Tarragona, a banda i banda de la riera de Sant Sebastià dels Gorgs, termenal dels municipis de Subirats i d’Avinyonet del Penedès, als quals pertanyen els sectors oriental i occidental del nucli, respectivament”.

Cantallops d’Avinyonet trobem l’explicació en la seva web:https://www.clubrural.com/que-ver/barcelona/cantallops-d0-avinyonet   “Este municipio lo encontrarás a ambos lados del torrente dels Gorgs…,

A Cantallops  de l’Alt Empordà  l’Enciclopèdia Catalana ens diu:

El terme és drenat de N a S per la capçalera de la riera de Torrelles, que neix a la serra de les Canals i és tributària, per l’esquerra, del Llobregat d’Empordà (que pertany a la conca de la Muga, com tots els de la serra de l’Albera), aigua avall del municipi de Cantallops. Altres petits barrancs i torrenteres, afluents de la de Torrelles, reguen també el territori, dels quals el més important és la riera de la Verneda, al SW. Hi ha nombroses fonts, algunes de les quals sulfuroses, especialment al sector nord-oriental, com la font de la Solana, la font de la Tina, la Font Nova i la font del Ferreret

‘Canta’ es refereix a “aigües”, substrat mediterrani del canvi ‘p>k’ del celta ‘pantan< kantan’:  (penta>quint /5/).

Tenim Gallicant  a la Garriga, al costat del riu Congost. Gallicant  al Baix Camp prop del Puig de Gallicant sobre el riu Ciurana, riu Galligants de Girona , riu de molt pendent que neix a les Gavarres. Gallocanta, llacuna entre serres altes. A Cantalapiedra petites llacunes, lavajos charcas de agua. Caranta  “llera rocosa”.

‘Gall, galli en basc gailur “lloc alt”. En ibèric ‘galdur>gallur’.

Cantallops ‘canta-lupe’ “on llisca l’aigua, riera”

Això ens porta a preguntar a quina llengua correspon ‘lope / lupe’ atenent a l’àmplia geografia europea  (Cantalupo a Itàlia, Chanteloup a França) Guadalupe (riu lupe) a Espanya.  Estaríem parlant de préstecs d’una llengua  d’origen indoeuropeu, ‘lupe’, i d’una altra mediterrània ‘kanta / panta’.

Jaquemot

Juliol 2020

Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Hidrònims GRATALLOPS i CANTALLOPS

  1. Retroenllaç: Sobre els hidrònims Cantallops i Gratallops. Antoni Jaquemot - Societat d’Onomàstica

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s